fbpx
darmen-hormonen

DE INVLOED VAN HORMONEN

Wist je dat hormonen van invloed zijn op de werking van je darmen? Daarnaast zorgen hormonen voor bijvoorbeeld het gevoel van geluk en gevoel van verzadiging. Je hormonen zijn -in combinatie met de hersenen- dan ook verbonden aan je totale gemoedstoestand.

Het is voor vrouwen bijvoorbeeld heel normaal om voor de menstruatie een opgeblazen gevoel te hebben. In de opbouwfase voor de menstruatie zorgt de toename van het hormoon progesteron er voor dat alles in het lichaam ontspant, waardoor je darmen trager werken en minder in staat zijn de ontlasting naar buiten te bewegen. Dat is ook de reden waarom vrouwen tijdens de zwangerschap vaak last hebben van verstopping.

Stress hormoon (cortisol)
Genen bepalen hoe we reageren op veranderingen in ons lichaam. De ene vrouw is gevoeliger dan de ander voor hormoonschommelingen tijdens de menstruatie. Alle hormoonschommelingen kunnen leiden tot een opgeblazen gevoel en constipatie. Stress (tevens gerelateerd aan hormonen) heeft ook invloed. Als je gestrest bent, eet je vaker ongezond voedsel wat minder goed verteerd. Of je krijgt juist niets naar binnen. Beide gevallen zorgen ervoor dat je minder actief bent en de werking van de darmen vermindert, waardoor constipatie optreedt. Stress kan ook direct voor tragere darmen zorgen.

Een opgeblazen gevoel kan naast de hormoonbalans dan ook een symptoom zijn van darmproblemen, zoals het prikkelbare darmsyndroom (PDS) dat wordt gekenmerkt door buikkramp, constipatie of diarree (of een afwisseling van de laatste twee).

Wat kun je doen?
De meest eenvoudige tips om de stoelgang tijdens hormoonschommelingen te verbeteren: eet meer vezels, drink 1,5 tot 2 liter water, vermijd stress, beweeg regelmatig en slaap voldoende. Ons product Poepzaadjes is de eerste stap om meer vezels binnen te krijgen. Daarnaast zorgt het voor blije darmen, zodat jij en je hormonen lekker in balans blijven!

Aangezien vrouwen een maandcyclus doorlopen, adviseren we om Poepzaadjes minimaal 50 dagen te gebruiken voor het gewenste effect. Zoals hierboven beschreven, hebben maandelijkse factoren zoals hormonen invloed op de darmen en stoelgang. Na 50 dagen heb je alle verschillende fases van de cyclus doorlopen en weet je of het goed werkt.

Dit vind je misschien ook leuk...

Populaire berichten